Krajská rada ANO v Prešove nebola uznášaniaschopná

17.09.2005 Prešov

Bratislava 16. septembra (TASR) - Krajská rada ANO v Prešove nesúhlasí s postupom predsedu strany Pavlom Ruskom na ostatnom mimoriadnom kongrese a odmieta od...
Bratislava 16. septembra (TASR) - Krajská rada ANO v Prešove nesúhlasí s postupom predsedu strany Pavlom Ruskom na ostatnom mimoriadnom kongrese a odmieta odchod do opozície.

\"Nevidíme dôvod na odchod do opozície pre chyby, ktoré Pavol Rusko ako vysoký ústavný činiteľ urobil, \" píše sa v stanovisku pre TASR.
Na kongrese došlo podľa prešovských predstaviteľov ANO k účelovej zmene stanov s cieľom likvidácie názorovej platformy okolo poslanca Ľubomíra Lintnera. Krajská rada zároveň vyzvala členov ANO, aby túto platformu podporovali s cieľom plnenia vládneho programu.
Pod uznesením sú podpísaní predsedovia Okresných rád ANO z Prešova, Humenného, Popradu, Bardejova, Stropkova, Svidníku, Medzilaborciach, Starej Ľubovni, Levoče, Sabinova a Sniny.
Krajská rada ANO v Prešove bola po konfliktoch v ANO jediná, kde Pavol Rusko nezískal v auguste podporu pre rozhodnutie predsedníctva, aby bola vyslovená nedôvera ministrom Rudolfovi Zajacovi a Františkovi Tóthovi, podpredsedom Ľubomírovi Lintnerovi a Jirkovi Malchárkovi.

Nesúhlas prešovskej krajskej rady ANO s krokmi predsedu strany Pavla Ruska považuje hovorkyňa ANO Magda Krasulová iba za individuálne vyhlásenie niekoľkých jednotlivcov a nemá podľa nej reálnu podporu v rámci členskej základne ANO Prešovského kraja. Z celoslovenského hľadiska považuje hovorkyňa toto vyhlásenie za \"absolútne bezvýznamné\".
\"Pokračuje scenár, ktorý bol pripravený pánom Dzurindom a pánom Lintnerom a ktorého konečným cieľom malo byť rozvrátenie ANO, \" povedala TASR Krasulová.
Celú situáciu by podľa nej mal definitívne vyriešiť prešovský kongres ANO, ktorý sa má konať v najbližších dňoch.

Prešov 16. septembra (TASR) - Pôvodne plánované rokovanie Krajskej rady (KR) Aliancie nového občana (ANO), ktoré sa dnes popoludní malo uskutočniť v Prešove, skočilo fiaskom. KR ANO nebola pre neprítomnosť podstatnej časti jej členov uznášaniaschopná.
\"Páni predsedovia niektorých okresných organizácií už tretíkrát nie sú ochotní sa stretnúť a je to naozaj skupina ľudí, ktorá je odtrhnutá od veľkej časti členskej základne, \" uviedol pre TASR predseda ANO Pavol Rusko. Dodal, že aj na dnešnom stretnutí zúčastnení hľadali cestu ako zabezpečiť komunikáciu pri rozbiehajúcich sa rokovaniach ohľadom volieb do vyšších územno-správnych celkov a dohodli sa na stretnutí s radami základných organizácií a s ľuďmi.
Podľa Ruska sú názory členskej základne zámerne podsúvané, sú iné, než v skutočnosti sú, a takto im ich predkladajú niektorí funkcionári ANO v Prešovskom kraji. \"Preto je potrebné sa s ľuďmi stretnúť, aby si vypočuli aj druhú stranu, \" konštatoval Rusko.
Ešte pred príchodom P. Ruska do Prešova odovzdal predseda Okresnej rady (OR) ANO v Prešove Štefan Vaško nepodpísané vyhlásenie niektorých členov KR ANO. V ňom sa uvádza, že predsedovia OR ANO v Prešove, Humennom, Poprade, Bardejove, Stropkove, Svidníku, Medzilaborciach, Starej Ľubovni, Levoče, Sabinova a Sniny nesúhlasia s postupom P. Ruska ako predsedu ANO na poslednom mimoriadnom kongrese, \"kde došlo k účelovej zmene stanov s cieľom likvidácie názorovej platformy. Nevidíme dôvod na odchod do opozície pre chyby, ktoré Pavol Rusko ako vysoký ústavný činiteľ urobil\", ako sa uvádza vo vyhlásení. Predsedovia spomínaných rád ďalej vyzvali členov ANO na podporu názorovej platformy okolo poslanca Ľubomíra Litnera s cieľom naďalej podporovať plnenie vládneho programu.
Podľa Ruska ide o tých istých ľudí, ktorí v Prešove jednoznačne so svojím názorom neuspeli. \"Keď už hovoríme o demokracii, asi by bolo dobré, keby dokázali zniesť názorovú prehru, keby sa s tým zmierili a na spoločné rokovanie prišli, \" doplnil Rusko. Povedal, že im nezáleží na značke ANO. Problém niekoľkých ľudí z Prešovského kraja podľa neho spočíva v tom, aby ANO čo najviac poškodili. \"Mňa skôr zaujíma členská základňa ako títo funkcionári, preto sa s ňou chcem stretnúť, \" povedal Rusko.
 

Vyberte región